هر آنچه از انحصار وراثت باید بدانید

folder_openمقاله
commentبدون دیدگاه
انحصار وراثت مورد حقوقی است که برای درصد زیادی از افراد جامعه رخ می دهد و هر فرد حداقل یک بار در طول زندگیش آن را تجربه می کند یا شاهد تجربه افراد نزدیک زندگی اش خواهد بود . به همین دلیل تصمیم گرفتیم در این مقاله به بررسی جامع و کاربری تمام نکات مهم انحصار وراثت بپردازیم . با ما همراه باشید .

منظور از انحصار وراثت چیست؟

در ابتدا گفتیم انحصار وراثت برای افراد زیادی رخ می دهد ولی این به این معنا نیست که همه افراد از تعریف و مفهوم دقیق آن مطلع باشند پس بد نیست در ابتدا با معنا و مفهوم انحصار وراثت آشنا شوید . وراثت زمانی معنا پیدا می کند که دارایی فردی به عنوان مالک به فرزندان و دیگر وراث او برسد . این امر به طور معمول پس از مرگ مالک اتفاق افتاده و دارایی های وی میان وارثین تقسیم می شود. بسیاری از مواقع افراد تکلیف دارایی های خود را تعیین نکرده پس از مرگشان ، به کمک قانون تقسیم ارث انجام می شود.
پس به طور خلاصه و کلی می توان انحصار وراثت را به شکل زیر تعریف کرد:
به مجموعه اقدامات انجام شده برای تقسیم اموال متوفی ، انحصار وراثت گفته می ‌شود.

چه افرادی مشمول قانون انحصار وراثت می شوند؟

ممکن است بپرسید وارثین چه کسانی هستند . لازم است بدانید طبق قانون، وارثین به گروه های مختلف تقسیم می شوند . هر گروه و طبقه قوانین مخصوص به خود را دارد . وارثان یک فرد فوت شده از نظر قانون و شرع شامل طبقه بندی زیر می باشد:

وراث طبقه اول که عبارتند از: پدر، مادر، زن، شوهر، اولاد و اولاد اولاد (نوه)

وراث طبقه دوم که عبارتند از: اجداد، برادر، خواهر و اولاد آنها

وراث طبقه سوم که عبارتند از: عمو، عمه، دایی، خاله و اولاد آنها

یک نکته بسیار مهم در خصوص این طبقه بندی وجود دارد . لازم است بدانید اگر در هر کدام از این طبقه بندی‌ ها، حتی یک نفر از ورثه در قید حیات باشد هیچ ارثی به دیگر طبقات تعلق نمی گیرد .

برای انحصار وراثت باید به کجا مراجعه کرد؟

این اولین سوالی است که هرکسی از خود می پرسد و می خواهد بداند در اولین قدم باید به کدام مرجع قانونی مراجعه کند . لازم است بدانید مرجع قانونی برای صدور گواهی‌ نامه انحصار وراثت ، دادگاه است . اما طی سال های گذشته بسیاری از پرونده‌ ها به شورای حل اختلاف ارجاع داده می ‌شود . به همین دلیل توصیح ما این است که برای تعیین وراث و انجام دیگر اقدامات مربوطه ، اولین کاری که باید انجام دهید ، مراجعه به شورای حل اختلاف محل زندگی متوفی (یعنی آخرین خانه مسکونی او در همان محل باشد) است . برای این منظور و راحتی کار می توان یکی از وراث به شورای حل اختلاف مراجعه کرده و مراحل کار را پیگیری کند .
در صورت عدم توافق میان افراد و وراث هر یک از آن ها قادر به پیگیری مراحل مربوطه خواهد بود. با سپری کردن مراحل مربوطه، تعداد وراث و سهم هر یک از آن ها تعیین خواهد شد که پس از آن وراث متوفی می توانند اقدام به تقسیم دارایی های فرد کرده و سهم هر یک از افراد جدا شود.

مدارک لازم برای انحصار وراثت

انحصار وراثت نیز مانند تمامی اقدامات قانونی نیاز به ارائه مدارکی دارد . اگر شما گیش از اقدام این مدارک را آماده کرده باشید بسیار در زمان خود صرفه جویی کرده و زودتر به نتیجه دلخواهد خواهید رسید. در ادامه این مدارک را به طور کامل میتوانید مشاهده کنید :

  • اصل گواهی فوت و کپی برابر اصل شده آن
  • اصل و کپی کارت ملی و شناسنامه مدعیان ارث
  • اصل و کپی عقد نامه همسر متوفی (در صورت زنده بودن همسر)
  • استشهادیه محضری برای صحت وارث بودن مدعیان (توسط دو نفر که متوفی را بشناسند در محضر انجام می گیرد)
  • رسید مالیات بر ارث (بر اساس لیست اموال ارائه شده به اداره مالیات مشخص می شود)
بیش تر بخوانید:

مراحل انحصار وراثت

تا اینجا با مفاهیم اولیه انحصار وراثت و مدارک مورد نیاز آشنا شدید و اکنون قصد داریم مراحل انحصار وراثت را به طور کامل بررسی کنیم. یعنی شما جهت انحصار وراثت باید به ترتیب مراحل زیر را پیش بگیرید . با ما همراه باشید .

1. مراجعه به شورای حل اختلاف

برای دریافت گواهی انحصار وراثت املاک باید ابتدا به شورای حل اختلاف محل زندگی متوفی مراجعه کرده و فرم مخصوص انحصار وراثت را از شورا بگیرید.

2. تکمیل فرم مخصوص انحصار وراثت ملک

با تکمیل این فرم اطلاعات کامل وراث بدست آمده و باید مشخصات تک تک افرادی که از متوفی ارث می برند در آن درج شود.

3. تنظیم استشهادنامه محضری

برای تنظیم استشهادنامه باید به یکی از دفاتر اسناد رسمی مراجعه کنید و تمامی افرادی که به عنوان وارث اعلام شده اند تایید شود. برای این منظور حتما باید دو نفر متعهد و صادق به همراه وراث به دفتر اسناد مراجعه کرده و با تایید ادعای آن ها تاییدیه محضری دریافت کنند و به عبارتی به عنوان وارث متوفی تایید شوند.

برای دریافت این نامه باید مدارک زیر را به همراه داشته باشید:

  • گواهی فوت متوفی
  • فرم تکمیل شده شورای حل اختلاف
  • اصل و کپی ‌شناسنامه وراث
  • اصل و کپی کارت ملی‌ وراث

4. ارائه لیست اموال متوفی و تعیین مالیات بر ارث

وارث باید لیستی از اموال منقول و غیر منقول فرد فوت شده را به اداره مالیات ارائه دهند. پس از ارائه لیست بر اساس سهم هر یک از وارث ها مبلغ مالیات تعیین شده و رسیدی در اختیار آن ها قرار می گیرد . رسید مالیاتی ارائه شده توسط اداره مالیات برای ادامه مراحل لازم بوده و باید تحویل شورای حل اختلاف گردد.

5. مراجعه به شورای حل اختلاف برای ارائه مدارک تکمیلی

در این مرحله باید یکی از وارث ها به همراه مدارک ذکر شده در ابتدای مطلب، به شورای حل اختلاف مراجه کرده و با ارائه مدارک کامل شده موضوع را پیگیری کند.

مدت زمان لازم برای صدور گواهی انحصار وراثت

روند دادرسی و صدور گواهی انحصار ورثه به موارد زیادی بستگی دارد و و قابل پیش بینی نمی باشد. اگر دارایی متوفی کمتر از ۲ میلیون تومان باشد، نیازی به چاپ آگهی در روزنامه‌ های کثیرالانتشار نیست و دادگاه با توجه به درخواست و جزئیات آن، پرونده را بررسی و رای نهایی را صادر می ‌کند.

چند نکته مهم در خصوص انحصار وراثت

توصیه می شود پیش از تقسیم ملک، ابتدا ملک مورد نظر فروخته شده و سپس مبلغ به دست آمده بر اساس سهم هر یک از وراث تقسیم شود. در صورت تقسیم ملک می باید تمامی وارث ها به دفاتر اسناد مراجعه کرده و بر اساس سهم خود سندی از ملک دریافت کنند. به عبارتی اگر یک پنجم ملک سهم یک نفر باشد سندی برابر با همان میزان برای وی صادر خواهد شد. لازم به ذکر است اگر ملک پیش از فروش تقسیم شود شرایط فروش و انتقال سند آن دشوارتر خواهد بود. هیچ‌یک از وارث ها نمی‌توانند سهم‌الارث سایر ورثه را بدون اجازه بفروشند. فروش سهم ‌الارث سایر ورثه بدون اجازه سایر وراث، مصداق بزه انتقال مال غیر است و باطل است. اگر متوفی دینی مانند مهریه و بدهی داشته باشد، مبلغ این دیون ابتدا از اموال او کسر شده و سپس مالیات بقیه اموال تعیین می ‌شود.

کارگشایی صداقت با داشتن چندین سال سابقه درخشان، بستری فراهم کرده است که با اجاره سند های قانونی و معتبر در بسیاری از مشکلات شما همراه شما باشد. شما با اجاره سند های قانونی می توانید از تمامی مزایای سند های ملکی معتبر بهره مند شوید و مشکلات مالی و حقوقی خود را با پرداخت درصد بسیار کمی از ارزش سند، برطرف کنید.
جهت دریافت مشاوره و راهنمایی در خصوص نحوه اجاره سند و شرایط آن تنها کافی است که با شماره های ۰۹۱۹۸۸۱۹۳۱۳ و ۰۲۱۶۶۰۵۳۵۴ تماس حاصل فرمایید.

Tags: , ,

Related Posts

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

7 − 6 =

فهرست