مالیات بر درآمد اجاره چیست؟

folder_openمقاله
commentبدون دیدگاه
مالیات ها یکی از راه  های کسب درامد دولت است که با درآمد حاصل از آن به ارائه خدمات عمومی به افراد جامعه می پردازد. هر فردی باید مالیاتی مشخص از درآمد خود را به مالیات اختصاص دهد. درآمد اجاره یعنی درآمدی که شما از اجاره دادن ملک های خود به دست می آورید نیز شامل مالیات می شود. در این مقاله قصد داریم مالیات بر درآمد اجاره را بررسی کنیم. با ما همراه باشید.

مالیات چیست و چه اهمیتی دارد ؟

مالیات ها در اقتصاد هر کشور از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است و یکی از پایه های اقتصادی هر کشوری محسوب می شود. دولت با گرفتن مالیات از مردم به کسب درآمدی می‌ پردازد که با توجه به این درآمد به فعالیت اقتصادی و خدمات عمومی اقدام می‌ کند.

مالیات انتقال بخشی از درآمد ‌های جامعه به دولت یا بخشی از سود فعالیت ‌های اقتصادی است که نصیب دولت می ‌شود، زیرا ابزار و امکانات دست یابی به درآمد و سود‌ ها را دولت فراهم ساخته ‌است. طبق قوانین مالیاتی ایران مالیات به دو شکل مستقیم و غیر مستقیم تقسیم می شود.

مالیات مستقیم

برای تعریف مالیات مستقیم باید بگوییم مالیات ‌‌های مستقیم جزو مالیات بر ثروت/درآمد تلقی می ‌شوند که شهروندان با توجه به میزان ثروت/درآمد خود آن را محاسبه و پرداخت می ‌نمایند. مالیات مستقیم در یک دسته ‌بندی کلی به دو بخش مالیات بر دارایی و مالیات بر درآمد تقسیم می ‌شود.

مالیات غیر مستقیم

یکی دیگر از مالیات هایی که افراد پرداخت می کنند از نوع غیر مستقیم است. یعنی به طور مستقیم به دولت پرداخت نمی شود و از طریق ارزش افزوده پرداخت می شود.  یکی از مهم  ترین تفاوت های مالیات مستقیم و غیر مستقیم این است که مالیات غیر مستقیم بدون توجه به درآمد و طبقه اجتماعی افراد برای تمامی جامعه یکسان است ولی نرخ مالیات مستقیم به درآمد افراد مربوط می شود.

انواع مالیات بر درآمد چیست و به چند دسته تقسیم می شود؟

در قسمت قبلی گفتیم مالیات ها به دو دسته مستقیم و غیر مستقیم تقسیم می شوند. در تقسیم بندی بعدی مالیات بر درآمد وجود دارد که زیر دسته مالیات های مستقیم است. بد نیست بدانید مالیات بر درآمد نیز خود به چند دسته تقسیم می شود.

بیش تر بخوانید:

درآمدی که یک فرد در طول یک سال به دست می ‌آورد مبنای تشخیص و مطالبه مالیات بر درآمد است که این نوع از مالیات در قانون به چند دسته زیر تقسیم می‌ شود:

  • مالیات بر درآمد املاک و مستغلات
  • مالیات بر درآمد کشاورزی (به موجب ماده ۸۱ «قانون درآمد حاصل از کلیه فعالیت‌ های کشاورزی، دامپروری، دامداری، پرورش ماهی و پروش زنبور» از پرداخت مالیات معاف هستند)
  • مالیات بر درآمد حقوق
  • مالیات بر درآمد مشاغل
  • مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی
  • مالیات بر درآمد اتفاقی

انواع تقسیم بندی مالیات بر درآمد املاک و مستغلات به چه شکل است؟

طبق تقسیم بندی بالا یکی از تقسیم بندی های مالیات بر درآمد، مالیات بر درآمد املاک و مستغلات است. حالا باید بدانید این قسمت نیز خودش تقسیم بندی خود را دارد:

  • مالیات بر درآمد اجاره املاک و مستغلات
  • مالیات بر حمل و انتقال املاک
  • مالیات بر مستغلات خالی

مالیات بر درآمد اجاره چیست و چه تعریفی دارد؟

در توضیح مالیات بر درآمد املاک و مستغلات باید بگویم در صورتی که صاحبان املاک و مستغلات مسکونی و تجاری و غیره بخواهند ملک خود را در اختیار فرد دیگری با اهداف تجاری، سکونت و غیره قرار دهند که از این راه درآمدی نیز به دست بیاورند، این درآمد بر اساس نوع و میزان آن مشمول مالیات بر درآمد اجاره املاک می‌ شود.

لازم است در خصوص زمان پرداخت و نحوه پرداخت مالیات بر درآمد اجاره نیز صحبت کنیم و بگوییم بر اساس قانون مالیات بر اجاره ملک، صاحب املاک اجاره‌ ای از نوع تجاری، مسکونی و حتی اداری وظیفه دارند تا پایان تیر ماه هر سال اظهار نامه ‌ای تهیه و تنظیم کنند و بر اساس این اظهار نامه مالیات تعیین شده را به اداره مالیاتی که ملک در آن واقع شده است بپردازند.

انواع نرخ مالیات بر درآمد اجاره به چه صورت است ؟

در ابتدا بگوییم برای جواب سوالی که مطرح کردیم این جواب مناسب است: مالیات بر درآمد اجاره به دو شکل است و دو نرخ متفاوت دارد. دو نوع مالیات شامل اجاره نامه دست اول و اجاره نامه دست دوم است.

این قسمت همان نکته ای است که در ابتدا تیتر به آن اشاره کردیم. برخی از افراد تصور می کنند تنها مالک اصلی است که ملکش را اجاره می دهد و از درآمد حاصل از آن باید مالیات بر درآمد اجاره پرداخت کند اما این تنها روش نیست. برخی از افراد خود ملکی را اجاره می کنند سپس آن را به فرد دیگری اجاره می دهند. در این مورد نیز به دلیل اینکه فرد اجاره گیرنده که خودش ملک را اجاره داده است درآمدی از این طریق به دست آورده است مشمول پرداخت مالیات بر درآمد اجاره می باشد.

مورد اول مشمول نرخ مالیات بر درآمد اجاره از نوع اجاره نامه دست اول می شوند و مورد دوم مشمول اجاره نامه دست دوم هستند. به زبانی دیگر می توان گفت در اجاره نامه دست اول از مالیات بر اجاره خانه، اجاره دهنده خانه، مالک آن است و در اجاره نامه دست دوم از مالیات بر اجاره ملک، شخص اجاره دهنده خود ملک را اجاره کرده است که بر این اساس نیز مسلما نرخ مالیات آن ها با هم فرق می ‌کند.

مقدار مالیات بر درآمد اجاره در نوع اول مالیات بر درآمد اجاره خانه شامل کل مبلغ اجاره با کسر ۲۵ درصد استهلاک و اجاره مالک است. اما در نوع دوم مالیات بر درآمد اجاره همان ما به التفاوت اجاره بهای دریافتی و اجاره پرداختی مستاجر برای ملک است.

نکته مهم:

در سال ها قبل باید ۵٪ از مبلغ رهن را به عنوان مالیات پرداخت می‌ کردند ولی اکنون این قانون منسوخ شده و فقط مالیات بر اجاره تعلق می ‌گیرد و مقدار رهن تاثیری بر مقدار مالیاتی که پرداخت می کنند ندارد.

نحوه محاسبه مقدار مالیات قابل پرداخت بر درآمد اجاره

سازمان اداره امور مالیاتی برای محاسبه کردن مالیات بر اجاره ملک از دو راه زیر اقدام می کند:

1. ارائه اجاره نامه

اصولی ترین راهی که می توانید از آن اقدام کنید همین راه است. این راه به این صورت است که مالیات بر درآمد اجاره بر اساس اجاره نامه عادی و رسمی ارائه شده توسط مالک محاسبه می ‌شود و مالک باید یک کپی از اجاره نامه خود را به همراه مدارکی مانند اظهار نامه به اداره امور مالیاتی بدهد تا بر این اساس قانون درصد و میزان مالیاتی که باید پرداخت شود را تعیین کنند. به این صورت به عادلانه ترین حالت ممکن مالیات شما مشخص می شود.

2. بدون ارائه اجاره نامه

راه قبلی فردی که درآمدی حاصل از اجاره دارد با ارائه اجاره نامه و اظهار نامه مالیاتی به راحتی مالیات مختص به درآمد خود را متوجه می شود. اما اگر قراردادی وجود نداشته باشد یا مالک از ارائه آن خودداری کند چه می شود؟ در این صورت ۸۰ درصد مالیات بر اجاره بر اساس جدول مرتبط با آن گرفته شده و در صورتی که مالک ملک کوتاهی کند، سازمان مالیاتی بر اساس نرخ قانونی از اجاره بهایی که گرفته مالیات دریافت می ‌کند.

مدارک مورد نیاز برای تشکیل پرونده مالیات بر درآمد اجاره

شما برای تشکیل پرونده مستقلات نیاز به مدارکی دارید که در قسمت بعدی به آن ها اشاره می کنیم. با داشتن این مدارک می توانید به سادگی پرونده مورد نظر خود را تشکیل دهید:

  • تصویر سند مالکیت و بنچاق
  • تصویر شناسنامه و کارت ملی مالک یا مالکین
  • تصویر پایان کار
  • تصویر صورت مجلس تفکیکی
  • تصویر اسناد اجاری (رسمی ـ عادی)
  • تصویر گواهی انحصار وراثت (در صورت ورثه ای بودن ملک)
  • تصویر وکالت نامه در صورت مراجعه وکیل

افراد معاف از مالیات بر درآمد اجاره و نحوه معاف شدن از مالیات بر درآمد اجاره

برایتان جالب خواهد بود بدانید مالیات بر درآمد اجاره نیز مانند هر مالیات دیگری قانون های به خصوص خود دارد و افرادی هستند که طبق شرایط و قوانین از پرداخت مالیات بر درآمد اجاره معاف می شوند. موارد معاف از مالیات بر اجاره را بررسی خواهیم کرد.

  1. محل سکونت پدر، مادر، همسر، فرزند، اجداد و افراد تحت تکفل، اجاره ‌ای به حساب نمی‌ آید و از پرداخت مالیات معاف است.
  2. در شهر تهران اجاره خانه‌ هایی تا ۱۵۰ متر مربع و در شهر های دیگر تا ۲۰۰ متر مربع از پرداخت مالیات بر درآمد اجاره ملک معاف هستند.
  3. اگر فردی دارای چند شغل باشد، مجموعه درآمد های وی با کسر یک معافیت مبنای محاسبه مالیاتی قرار می ‌گیرد.
  4. اگر پس از گذشت شش ماه معامله فسخ شود نیازی به پرداخت مالیات بر درآمد اجاره نیست.
  5. اگر فردی تنها منبع درآمدی‌ اش اجاره ملک خود باشد و با آن زندگی را بگذراند، از پرداخت مالیات بر درآمد اجاره خانه معاف می شود.
  6. آن دسته از مجتمع ‌های مسکونی که در آن ها بیش از ۳ واحد اجاره ‌ای وجود داشته باشد، از پرداخت مالیات بر درآمد اجاره ملک معاف هستند.

 

کارگشایی صداقت با داشتن چندین سال سابقه درخشان، بستری فراهم کرده است که با اجاره سند های قانونی و معتبر در بسیاری از مشکلات شما همراه شما باشد. شما با اجاره سند های قانونی می توانید از تمامی مزایای سند های ملکی معتبر بهره مند شوید و مشکلات مالی و حقوقی خود را با پرداخت درصد بسیار کمی از ارزش سند، برطرف کنید.
جهت دریافت مشاوره و راهنمایی در خصوص نحوه اجاره سند و شرایط آن تنها کافی است که با شماره های ۰۹۱۹۸۸۱۹۳۱۳ و ۰۲۱۶۶۰۵۳۵۴ تماس حاصل فرمایید.

Tags: , , , , , , , , ,

Related Posts

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

پانزده − یازده =

فهرست